"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Projesi kapsamında Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Bolu Bağışçılar Vakfı tarafından ortaklaşa bir çalışması ile Bolu Civril Ayşe Fasulyesi markalaşacak. Bolu Civril Ayşe Fasulyesi coğrafi işaret alınarak, yöre halkının bildiği eşsiz tat markalaşma yolunda önemli bir yol kat ederek Bolu'ya artı değer katacak.
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında ile Bolu Civril Ayşe Fasulyesi nin markalaşmasına karar verildi. Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Bolu Bağışçılar Vakfı tarafından ortaklaşa bir çalışması ile Bolu Civril Ayşe Fasulyesi coğrafi işaret alınarak, markalaşma yolunda önemli bir yol kat edecek.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "Tarımın gizli kahramanları olan ancak tarımsal yeniliklerden en geç haberdar olan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için bilgi yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Eğitim Yayımlar ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ve İl Müdürlükleri koordinasyonuyla 2015 yılında 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor' programı başlatıldı. Böylece tarımda kalite ve verimi artırmaya yönelik tarımsal yeniliklerin uygulanması aşamasında kadın çiftçiler odak noktası alınarak yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması sağlanmıştır" denildi.
Bu çerçevede Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Bolu Bağışçılar Vakfı tarafından ortaklaşa bir çalışma neticesinde proje start aldı. Proje neticesinde Bolu Civril Ayşe Fasulyesine coğrafi işaret alınacak olup yöre halkının bildiği eşsiz tat markalaşma yolunda önemli bir yol kat ederek, Bolu'ya artı değer katacak. Proje hakkında açıklamada bulunan İl Müdürü İsmail Taş; "Bolu coğrafi konumu, eşsiz doğası, bereketli toprakları, mert ve çalışkan insanları ile öne çıkan bir ilimizdir. Fakat bunların yanında Bolulular haricinde pek çok insanın bilmediği yöresel zenginliğe sahiptir. Bolu Civril Ayşe Fasulyesi de bunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bolu Bağışçılar Vakfı başkanı Şerafettin Erbayram tarafından üzerinde itina ile çalışılmış bir değerdir. Biz de kurum olarak Araştırma Enstitülerimizle fikir ve bilgi birliği içerisinde bir proje ile Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin yaygınlaşması, Markalaşması ve Coğrafi işaret alma adına bir proje gerçekleştirdik. KTV (Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi) ve BUBS (Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi) önderliğinde iki yıl sürecek bir çalışmaya start verildi. Projenin Bakanlığımızın insan odaklı çalışma anlayışı dahilinde pozitif ayrımcılığa tabi tutulan bayanlarımız tarafından gerçekleştirilecek olması da artı bir mutluluk kaynağıdır. Bu bağlamda başta üreticilerimizin tohumlarını hibe eden Şerafettin ERBAYRAM olmak üzere emeği geçen paydaş kurumlarımıza ilgili şube ve personelimize canı gönülden teşekkür eder Bolu'muza hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.
Projede 29 kadın çiftçi eşliğinde yaklaşık 7 dekar alanda uygulanacak olup 2 yıl sürecek. Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram'ın üzerinde itina ile durduğu Bolu Civril Ayşe Fasulyesi Tohumları proje kapsamında ekim yapacak üreticilere hibe edildi. Proje Kapsamında ekim yapılacak parseller belirlendi. Toprak numuneleri alındı. Kadın çiftçilerimize Adana-TAYEM'de üç gün süreli "Etkin ve Verimli Sulama Eğitimi" verildi. Projeye katılacak olan çiftçilere Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı yapılarak izlenmesi gereken yol haritasının detayları aktarıldı. Ekim zamanı, gübreleme, vs. konuşlarında bilgi verilirken sorumlu Ziraat Mühendislerinin önergeleri dışında hareket edilmemesi hususlarına dikkat çekildi. Toplantı sonrası ilaçlanmış tohumlar ekim yapacak üreticilere dağıtıldı. Dağıtımı takiben uygun hava koşullarında örnek ekimler gerçekleştirilerek çiftçilerin bilinçli üretim yapmaları sağlanarak Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin serüveni toprakla buluşarak başlamış oldu.